8 mei: we herdenken het verzet
Op 8 mei 1945 kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Na de zelfmoord van de Führer gaven de kopstukken van nazi-Duitsland een wapenstilstand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er in onze dorpen tientallen mensen die zich inzetten voor spionage voor de geallieerden, het verspreiden van berichten en pamfletten, hulp gaven aan Joodse onderduikers of aan neergeschoten geallieerde piloten, enz. Allemaal gewone mensen die buitengewone dingen deden tegen de nazistische bezetting.
Deze trad meedogenloos op en vele helden werden opgepakt en naar de verschrikkelijke werkkampen gestuurd. Zij kregen meestal de rode driehoek op hun gevangenislunje genaaid, teken van ‘politiek gevangenen’.
Zeven Bierbekenaren onder hen overleefde het niet.
Gedenken we de mensen van het verzet die hun leven gaven voor onze vrijheid:
- Alfred DANIELS, geboren in 1922 in Opvelp; opgepakt en overleden in Hummelsheim op 25 mei 1945.
- Desiré DECOSTER, geboren in Bierbeek op 28 augustus 1897; opgepakt op 10 december 1943; overleden in Sachsenhausen op 6 januari 1945.
- August GOEMANS, geboren op 28 februari 1894 in Bierbeek, gemeentesecretaris van Bierbeek ; opgepakt op 6 oktober 1943; overleden in Mittelbau-Dora in april 1945.
- Albert STAINIER, geboren in 1900 in Mont-St-Guibert; hij was kapitein-reserve bij de rijdende artillerie, opgepakt en op 2 april 1942 terechtgesteld in Hechtel.
- Carolus Felix VANOVERSTEYNS , geboren in 1914 in Korbeek-Lo; hij kwam om in het kamp van Dora-Ellrich op 14 februari 1945.
- Albert VERCAMMEN, geboren in 1915 in Lovenjoel; standrechtelijk gefusilleerd in Kumtich op 4 september 1944.
- Jules WOUTERS, geboren op 20 augustus 1907 in Bierbeek, opgepakt op 19 juni overleden in Mittelbau-Dora 14 november 1944.
Meer info over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog op www.heldenvanhetverzet.be en www.vrijop8mei.be.
De vergeten helden van het XXste konvooi
Soms blijven heldendaden onopgemerkt, vergeten, stilgezwegen of weggemoffeld in de maalstroom van oorlog en geweld. In de nacht van 19 op 20 april 1943 gebeurde iets unieks in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: die nacht werd voor de eerste en enige keer een konvooi op weg naar het vernietigingskamp Auschwitz tegengehouden. Daardoor konden niet minder dan 236 Joodse gevangenen uit het konvooi ontsnappen, waaronder een 20-tal in Korbeek-Lo en Lovenjoel. Voor een meisje, Eva Resler uit Brussel, liep de ontsnappingspoging fataal af.
Recent is er meer informatie vrijgekomen over deze unieke gebeurtenis. Je leest er alles over op deze website 'de vergeten helden van het XXste konvooi'.
Uw medewerking gevraagd?
Tientallen mensen ontsnapten via hulp, hand- en spandiensten van wellicht een meervoud van Bierbekenaren. Onze werkgroep is op zoek naar wie al deze mensen tijdens en na hun ontsnapping geholpen heeft. Wie weet heeft van deze 'heldendaden', kan dit laten weten aan Liebrecht Salen - liebrecht.salen@telenet.be.
Stop de oorlog in Oekraïne
Sinds bijna een jaar is er weer oorlog in Europa. Een oorlog met talloze slachtoffers, militairen en burgers. ‘Altijd iemands zoon, iemands vader, iemands broer’ – zong Willem Vermandere ooit. Een oorlog met valse voorwendsels, halve waarheden en desinformatie, door middel van internet en de sociale media uitvergroot tot grootschalige leugens.
Hoe dit conflict zal opgelost worden, zal de toekomst uitwijzen. Nog meer oorlogstaal, legeropbouw en wapenleveringen zullen een oplossing niet dichterbij brengen. Alleen door een direct staakt-het-vuren en door assertieve diplomatie en overleg kan er een duurzame vrede komen. Belangrijkste is dat de open oorlog zo vlug mogelijk gestopt wordt.
Hoe kan je je solidariteit tonen?
Kies voor humanitaire hulp voor de gekwetste bevolking van Oekraïne en doe een gift op BE19 0000 0000 1212.
Voor meer achtergrondinformatie en de standpunten van de vredesbeweging, kijk op: www.vrede.be - www.vredesactie.be - www.paxchristi.be