Vredevol 2019!

De Werkgroep Oorlog & Vrede besloot na een positieve evaluatie om verder te werken. We hebben nog tal van idee├źn voor nieuwe activiteiten en boeiende artikels in 2019. Binnenkort lichten we een tipje van de sluier op.

Verder zullen we nog wat nieuwe items op onze website plaatsen als aanvulling op ons boek 'Bierbeek 1914-1918', dat bijna uitverkocht is.

Van harte wensen wij u prettige feestdagen en een vredevol en boeiend 2019!

vrijdag 28 december 2018

70 jaar mensenrechten

Op 10 december 2018 is het 70 jaar geleden dat de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens goedkeurden. Het historisch belang hiervan is onomkeerbaar - denken we maar aan de strijd voor burgerrechten in de USA, het einde van de apartheid in Zuid-Afrika, de val van het IJzeren gordijn, de bestraffing van oorlogsmisdaden... Hoewel sommige (extreem-) rechtse partijen de legitimiteit ervan willen ondermijnen of ontkennen, blijft deze verklaring een ijkpunt voor onze rechtspraak.

Lees meer hierover onder 'oorlog & vrede'.

vrijdag 7 december 2018

Nieuw vredesmonument

Op zondag 11 november 2018 was het 100 jaar geleden dat de wapens zwegen. De gemeente Bierbeek heeft dit gepast willen herdenken met een nieuw vredesmonument. Dit kwam er op initiatief van onze werkgroep en na een kunstwedstrijd begin 2018. Het werd opgericht langs de Tiensesteenweg, op de hoek van de Ridderstraat.

Het nieuwe monument heet 'Vuurstaal' en werd ontworpen door een Bierbeeks kunstenaarscollectief bestaande uit Warre Stas, Tie Vanbeselaere, Geert Bourguignon en Joost Tresignie. De vlammen in cortensstaal herinneren aan de gruwelijke feiten die zich in Korbeek-Lo afspeelden n.a.v. de brand van Leuven op 25 en 26 augustus 1914. Er vielen toen niet minder dan 23 doden en 132 huizen werden in de as gelegd.

maandag 8 oktober 2018