De vergeten helden van het XXste konvooi

Soms blijven heldendaden onopgemerkt, vergeten, stilgezwegen of weggemoffeld in de maalstroom van oorlog en geweld. In de nacht van 19 op 20 april 1943 gebeurde iets unieks in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: die nacht werd voor de eerste en enige keer een konvooi op weg naar het vernietigingskamp Auschwitz tegengehouden. Daardoor konden niet minder dan 236 Joodse gevangenen uit het konvooi ontsnappen, waaronder een 20-tal in Korbeek-Lo en Lovenjoel. Voor een meisje, Eva Resler uit Brussel, liep de ontsnappingspoging fataal af.

Recent is er meer informatie vrijgekomen over deze unieke gebeurtenis. Je leest er alles over op deze website 'de vergeten helden van het XXste konvooi'.

Uw medewerking gevraagd?

Tientallen mensen ontsnapten via hulp, hand- en spandiensten van wellicht een meervoud van Bierbekenaren. Onze werkgroep is op zoek naar wie al deze mensen tijdens en na hun ontsnapping geholpen heeft. Wie weet heeft van deze 'heldendaden', kan dit laten weten aan Liebrecht Salen - liebrecht.salen@telenet.be.

vrijdag 31 maart 2023

In het westen geen nieuws

Im Westen nichts Neues’ was de belangrijkste concurrent van de Belgische film ‘Close’ van Lukas D’Hondt voor de Oscar van beste buitenlandse film. De film won in 2023 vier Oscars en niet minder dan 7 BAFTA’s (Engelse filmprijzen). En dat is toch opmerkelijk want het boek waarop de film gebaseerd is, was bijna 100 jaar oud en daarenboven al tweemaal verfilmd. Het boek van Erich Maria Remarque deed heel wat stof opwaaien, want het schetste een ontluisterend beeld van de oorlog waarbij jonge mannen enkel omwille van hun nationaliteit en uniform als slachtvee opgezet werden tegen elkaar.

Lees er meer over in oorlog-vrede/films-en-boeken-tegen-de-oorlog.

donderdag 16 maart 2023

Stop de oorlog in Oekraïne

Sinds bijna een jaar is er weer oorlog in Europa. Een oorlog met talloze slachtoffers, militairen en burgers. ‘Altijd iemands zoon, iemands vader, iemands broer’ – zong Willem Vermandere ooit. Een oorlog met valse voorwendsels, halve waarheden en desinformatie, door middel van internet en de sociale media uitvergroot tot grootschalige leugens.

Hoe dit conflict zal opgelost worden, zal de toekomst uitwijzen. Nog meer oorlogstaal, legeropbouw en wapenleveringen zullen een oplossing niet dichterbij brengen. Alleen door een direct staakt-het-vuren en door assertieve diplomatie en overleg kan er een duurzame vrede komen. Belangrijkste is dat de open oorlog zo vlug mogelijk gestopt wordt.

Hoe kan je je solidariteit tonen?

Kies voor humanitaire hulp voor de gekwetste bevolking van Oekraïne en doe een gift op BE19 0000 0000 1212.

Voor meer achtergrondinformatie en de standpunten van de vredesbeweging, kijk op: www.vrede.be - www.vredesactie.be - www.paxchristi.be

vrijdag 25 februari 2022

Een wereld zonder kernwapens is mogelijk

Begin augustus was het 77 jaar geleden dat er atoombommen vielen boven de Japense steden Hiroshima en Nagasaki. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog én het begin van de Koude Oorlog, waar de grootmachten elkaar afdreigden met steeds nieuwe kernwapens. Door de oorlog in Oekraïne wordt deze dreiging opnieuw brandend actueel.

Maar er is een lichtpuntje: op 22 januari 2021 trad het verbodsverdrag op kernwapens (TPNW) in werking. Dit verdrag, ondertekend door 122 landen wereldwijd, verbiedt landen om kernwapens te ontwikkelen, te testen, te produceren, over te dragen, op te slaan, in te zetten of te dreigen met het gebruik ervan. Kernwapens worden als het ware door de grote meerderheid van de 'wereldgemeenschap' als 'illegaal' beschouwd...

Ondertussen hebben 86 staten het verdrag geratificeerd. Als eerste NAVO-lidstaten hebben Duitsland en Noorwegen aangekondigd om het verdrag alsnog te ondertekenen (en in het geval van Duitsland de Amerikaanse kernwapens op hun grondgebied te verwijderen).

Het standpunt van België tegenover nucleaire wapens is op zijn zachtst gezegd dubbelzinnig: België ondertekende wel het non-proliferatieverdrag en stelde in een wet van 1962 alleen 'dat de troepen van de Staten verbonden aan de NAVO het grondgebied mogen doortrekken en onder voorwaarden (...) gestationeerd zijn'. Over plaatsing van kernwapens werd niets beslist. Zij werden ons in 1985 opgedrongen door kernmacht USA. In het regeerakkoord van de huidige regering De Croo staat dat er 'onderzocht' zou worden hoe het TPNW een nieuwe impuls kan geven aan multilaterale nucleaire ontwapening'. Indien u ook vindt dat daar werk van moet gemaakt worden, kan je de parlementaire petitie ondertekenen op nonukes.be/nl/petitie.

dinsdag 28 december 2021