Vliegtuigcrashes: uw medewerking gevraagd!

Onze werkgroep zit niet stil. In 2019 zal het 75 jaar geleden zijn dat Bierbeek bevrijd werd van de nazi-bezetters.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog 40-45 zijn er op het grondgebied van Bierbeek (Bierbeek-Korbeek-Lo, Lovenjoel en Opvelp) enkele vliegtuigen gecrasht of hebben een noodlanding moeten maken. De werkgroep is op zoek naar getuigenissen, foto's of andere relieken van deze incidenten. Je leest hierover meer op het tabblad Bierbeek 40-45.

Wij zijn ook nog op zoek naar getuigenissen over het oorlogsvliegveld in Opvelp (Remmelenveld - uitbreiding van Duits vliegveld van Beauvechain), over de signalisatietoren op de Sint-Martinusberg in Korbeek-Lo en over het luchtafweergeschut op Bovenheide (Bierbeek). Weet u iets over de ontsnappingsroutes voor geallieerde piloten in onze streek?

Vertel het ons en wij noteren het voor de toekomst!

vrijdag 15 februari 2019

70 jaar mensenrechten

Op 10 december 2018 is het 70 jaar geleden dat de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens goedkeurden. Het historisch belang hiervan is onomkeerbaar - denken we maar aan de strijd voor burgerrechten in de USA, het einde van de apartheid in Zuid-Afrika, de val van het IJzeren gordijn, de bestraffing van oorlogsmisdaden... Hoewel sommige (extreem-) rechtse partijen de legitimiteit ervan willen ondermijnen of ontkennen, blijft deze verklaring een ijkpunt voor onze en de internationale rechtspraak.

Lees meer hierover onder tabblad 'oorlog & vrede'.

vrijdag 7 december 2018

Nieuw vredesmonument

Op zondag 11 november 2018 was het 100 jaar geleden dat de wapens zwegen. De gemeente Bierbeek heeft dit gepast willen herdenken met een nieuw vredesmonument. Dit kwam er op initiatief van onze werkgroep en na een kunstwedstrijd begin 2018. Het werd opgericht langs de Tiensesteenweg, op de hoek van de Ridderstraat.

Het nieuwe monument heet 'Vuurstaal' en werd ontworpen door een Bierbeeks kunstenaarscollectief bestaande uit Warre Stas, Tie Vanbeselaere, Geert Bourguignon en Joost Tresignie. De vlammen in cortensstaal herinneren aan de gruwelijke feiten die zich in Korbeek-Lo afspeelden n.a.v. de brand van Leuven op 25 en 26 augustus 1914. Er vielen toen niet minder dan 23 doden en 132 huizen werden in de as gelegd.

maandag 8 oktober 2018