Activiteiten

Bekijk hier onze toekomstige en oude activiteiten. Klik zeker verder om de foto's van de activiteit te bekijken.

Op deze ‘activiteiten’-pagina geven we ook een forum aan alle Bierbeekse verenigingen die activiteiten willen organiseren i.v.m. de ‘Groote Oorlog’.

We nodigen alle verenigingen uit om hun activiteiten hier te plaatsen. Contacteer ons voor meer info.

Activiteit toevoegen

Vredeswandeling 21 september 2022

De Verenigde Naties riepen 21 september uit tot de Internationale Dag van de Vrede. Over de ganse wereld wordt er aandacht gevraagd voor de vrede.

Bekijk de activiteit

Fietsroute Korbeek-Lo en Lovenjoel 1914-1918

De fietstocht werd uitgestippeld n.a.v. de herdenkingsweekends in Korbeek-Lo en Lovenjoel. Het is een lus, waarbij je kan vertrekken in Korbeek-Lo (kerkplein, aan het buurthuis) of Lovenjoel (kerkplein).

Bekijk de activiteit

Fietstocht ‘De IJzeren Muur’ 1940

De fietstocht langs het vroegere tracé van ‘De IJzeren Muur’ start aan de borre, in noordelijke richting naar Leuven – De Spaanse Kroon en in zuidelijke richting naar Mollendaal en Beauvechain.

Bekijk de activiteit

Geocache Korbeek-Lo en Lovenjoel 1914-1918

Enkele vrienden van de Landelijke Gilde Lovenjoel, Freek Van Grimbergen en Wouter Van Kerschaever, verborgen in 2014 (en in 2018) 11 geocaches op belangrijke plaatsen waar iets gebeurde, 100 jaar geleden.

Bekijk de activiteiten de foto's


Voorbije activiteiten

8 mei 2020: 75 jaar einde Tweede Wereldoorlog

Op 8 mei 1945 om 23.01 uur zwegen de wapens in Europa: nazi-Duitsland was verslagen - de Tweede Wereldoorlog (in Europa) was verleden tijd.

Bekijk de activiteiten de foto's

Nieuw vredesmonument in Korbeek-Lo

Op de hoek van de Tiensesteenweg en de Ridderstraat staat het vredesmonument 'Vuurstaal'. Het werd ontworpen door een Bierbeeks kunstenaarscollectief bestaande uit Eddy Stas, Joost Trésignie, Geert Bourguignon en Tie Vanbeselaere.

Bekijk de activiteiten de foto's

Tentoonstelling 'Vliegtuigcrashes' tijdens Wereldoorlog II

De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte in Bierbeek betrekkelijk minder schade als de Eerste. Er sneuvelden minder soldaten, er waren weinig burgerslachtoffers maar er vielen wel een aantal dappere mensen, die zich verzet hadden tegen de Duitse bezetter.

Bekijk de activiteiten de foto's

Boekvoorstelling en tentoonstelling 'Onze dorpen 14-18'

In 2018 was een bijzonder jaar voor onze werkgroep. We hebben al onze opzoekingen in boekvorm uitgegeven, deze nieuwe website online gezet en een afsluitende tentoonstelling georganiseerd die liep van 19 tot 28 oktober 2018 in de borre.

Bekijk de activiteiten de foto's

Lezing en boekvoorstelling Willy Boghe

In 2017 verscheen het boek van Willy Boghe 'Louis Boghe: Oorlogsdagboek van een minderjarige boerenzoon'.

Bekijk de activiteiten de foto's

Lezing en tentoonstelling 'De weggevoerden uit Opvelp'

Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog werden jonge mannen verplicht en gedwongen tewerkgesteld in Duitsland.

Bekijk de activiteiten de foto's

Lezing en tentoonstelling 'De IJzeren Muur'

De IJzeren Muur: een begrip dat vele ouderen in Bierbeek nog kennen. Ter voorbereiding van een nieuwe oorlog bouwde België een verdedigingslinie tussen de forten van Antwerpen en Namen - waaronder de KW-linie (Koningshooikt-Waver): een opeenvolging van anti-tankhindernissen die de vijandige legers moesten tegenhouden.

Bekijk de activiteiten de foto's

Belevingsproject ‘Bericht aan de bevolking’

Op zaterdag 26 en zondag 27 april 2014 organiseerden de Kon.Harmonie Sint-Hilarius Bierbeek i.s.m. de borre het belevingsproject 'Bericht aan de Bevolking'.

Bekijk de activiteiten de foto's

Activiteiten met de scholen

Op 24 juni 2014 werkte onze werkgroep mee aan een thematische fietstocht waaraan alle leerlingen van Gemeenteschool ‘t Klavertje Bierbeek deelnamen.

Bekijk de activiteiten de foto's

Tentoonstelling, lezing & wandelingen Lovenjoel

Tijdens het weekend van 26-28 september 2014 was het de beurt aan Lovenjoel. Op vrijdagavond was er een korte herdenking aan het monument en daarna gaf Jos Dewinter, heemkundige en lid van onze werkgroep, een gesmaakte lezing over de gebeurtenissen bij het begin van de Eerste Wereldoorlog en focuste daarbij op Lovenjoel.

Bekijk de activiteiten de foto's