40-45 in Bierbeek

De Tweede Wereldoorlog is niet los te zien van de Eerste Wereldoorlog. Volgens vele geschiedkundigen was hij er zelfs het logisch gevolg van… Op 10 mei 1940 viel nazi-Duitsland België binnen, hoewel de oorlog eigenlijk al 'bezig' was vanaf 1939, toen ze Polen binnenvielen. In september 1944 was België grotendeels bevrijd, maar het duurde nog tot 8 mei 1945 eer Duitsland capituleerde - en tot augustus tot ook Japan zich overgaf.

Ook in Bierbeek veroorzaakte deze oorlog erg veel ellende en ook nu weer waren er tientallen slachtoffers. Slechts een aantal van hen staan vermeld op de herdenkingsmonumenten, in een apart bestand vind je een overzicht van alle slachtoffers.

Naar aanleiding van 75 jaar begin van de Tweede Wereldoorlog organiseerde onze Werkgroep in 2015 een tentoonstelling over een wat ‘vergeten’ geschiedenis van ons dorp: in 1939 begon men immers te bouwen aan ‘de IJzeren Muur’ – een installatie die ons dorp middendoor sneed en deel uitmaakte van de KW-linie.

In 2019 orgeniseerde de Werkgroep een tentoonstelling over de vliegtuigcrashes in Bierbeek tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij 10 slachtoffers te betreuren waren. Hierover meer op het tabblad 'Vliegtuigcrashes'.

Interviews: laat je stem horen!

Onze werkgroep wil nog meer mensen interviewen, als ‘laatste getuigen’ – Bierbekenaren die op jonge leeftijd de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Heb jij nog foto’s, documenten of andere relieken of wil je met ons spreken over wat je meemaakte voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, contacteer ons dan.

Contacteer ons