Bevrijdingsstoet Korbeek-Lo

Welkom op onze online-tentoonstelling over de 'bevrijdingsstoet' van Korbeek-Lo.

Begin september 1944 werd onze streek bevrijd. De Tweede Wereldoorlog was echter niet voorbij. In Nederland werd nog zwaar gevochten en de Duitse troepen slaagden er zelfs in om de geallieerde troepen in Arnhem terug te drijven. Op 16 december 1944 lanceerde de Duitse generaal Von Rundstedt zelfs een tegenoffensief in de Ardennen, dat de Amerikanen dan weer konden pareren. In het Oosten van Europa boekt het Rode Leger de ene overwinning na de andere. En in mei 1945 was het eindelijk zover. Nadat de Führer zich op 30 april van het leven beroofd had, gaf nazi-Duitsland zich op 8 mei 1945 over. Er werd nu nog alleen gevochten in het Verre Oosten. Japan capituleerde pas in augustus 1945.

In België werd de overwinning gepast gevierd: de doden werden herdacht, de weggevoerden kwamen stilaan uit de werkkampen terug en ons land werd heropgebouwd. In tal van dorpen kwam het tot spontane of georganiseerde bevrijdingsfeesten. Ook in Korbeek-Lo besliste de gemeenteraad om een echte stoet te organiseren. Deze vond plaats op 18 juni 1945 en het hele dorp deed mee: er werden verschillende wagens versierd als eerbetoon aan de overwinnaars: de Amerikaanse president Roosevelt, die net overleden was; zijn opvolger Truman; de Britse premier Winston Churchill en de Sovjet-leider Stalin, maar ook de bevelhebbers van de geallieerde legersen de geallieerde landen zoals Nederland, Polen en Canada. Tal van jongeren tuigden hun rijwiel op en reden met hun fiets mee in de stoet. Er was ook een grote versierde bevrijdingswagen en een vredeswagen, waarop tal van kinderen van de Sint-Pietersschool plaatsnamen. Tot slot waren er wagens ter hulde van Koning Leopold III en een kleine wagen 'Congo voedt het moederland'...

In een tweede deel van de stoet zijn er vooral door paarden getrokken wagens waarop het volk samen de overwinning viert. Een aantal wagens hadden een thema zoals het 'negerdorp' of de zigeuners, anderen waren gewoon versierde wagens met veel volk op. De Koninklijke Fanfare Orpheus luisterde de stoet op met gepaste muziek.

Via de heer Paul Van den Broeck uit Korbeek-Lo kwamen wij in bezit van een 30-tal foto's van deze bevrijdingsstoet en wij zijn heel blij om deze nu met jullie te kunnen delen. Wij zouden graag uw medewerking verkrijgen om een aantal mensen te herkennen op de foto's. Ook andere leuke weetjes (van wie waren de wagens? wie versierde de wagens? ...) interesseren ons.

Je vindt de foto's op de speciale fotopagina Bevrijdingstoet Korbeek-Lo 1945 (Google photos)

Je kan inzoomen op elke foto. Wij voorzien ook enkele foto's met nummering, die je eventueel kan helpen bij het benoemen van de personen. Indien je mensen herkent of andere zaken wil melden, neem contact op met liebrecht.salen@telenet.be of pol.vanden.bempt@telenet.be.

Ook in Lovenjoel werd een bevrijdingsstoet georganiseerd, op 7 juli 1945. Deze unieke documenten, 25 jaar geleden verzameld door Julien Piron, publiceren we op een later tijdstip.

Over andere stoeten in Bierbeek en Opvelp hebben we geen fotomateriaal of andere documentatie gevonden. Indien iemand hierover documentatie heeft, mag hij of zij altijd contact opnemen met de Werkgroep Oorlog&Vrede. Dank bij voorbaat.

Liebrecht Salen, namens de werkgroep Oorlog&Vrede