Bevrijdingsstoeten in Korbeek-Lo en Lovenjoel

Welkom op onze online-tentoonstelling over de 'bevrijdingsstoeten' van Korbeek-Lo en Lovenjoel in de zomer van 1945.

Begin september 1944 werd onze streek bevrijd. De Tweede Wereldoorlog was echter niet voorbij. In Nederland werd nog zwaar gevochten en de Duitse troepen slaagden er zelfs in om de geallieerde troepen in Arnhem terug te drijven. Op 16 december 1944 lanceerde de Duitse generaal Von Rundstedt een tegenoffensief in de Ardennen, dat de Amerikanen dan weer konden pareren. In het Oosten van Europa boekt het Rode Leger de ene overwinning na de andere. En in mei 1945 was het eindelijk zover. Nadat de Führer zich op 30 april van het leven beroofd had, gaf nazi-Duitsland zich op 8 mei 1945 over. Er werd nu nog alleen gevochten in het Verre Oosten. Japan capituleerde pas in augustus 1945, na de verwoestende atoombommen boven Hiroshima en Nagasaki.

In België werd de overwinning gepast gevierd: de doden werden herdacht, de weggevoerden en krijgsgevangenen kwamen stilaan uit de kampen terug en ons land werd heropgebouwd. In tal van dorpen kwam het tot spontane of georganiseerde bevrijdingsfeesten waarbij ook de bevrijders gevierd werden. Iedereen deed mee: kinderen en jongeren tuigden hun rijwiel op, mensen trokken hun zondagse kostuum aan en de figuranten werden verkleed.

In Korbeek-Lo besliste de gemeenteraad om een echte stoet te organiseren. Deze vond plaats op 18 juni 1945 en het hele dorp deed mee, zowel de kinderen van de Sint-Pietersschool (incl. de zusters), de fanfare Orpheus, enzovoort.

Via de heer Paul Van den Broeck uit Korbeek-Lo kwamen wij in bezit van een 30-tal foto's van deze bevrijdingsstoet en wij zijn heel blij om deze nu met jullie te kunnen delen. Wij zouden graag uw medewerking verkrijgen om een aantal mensen te herkennen op de foto's. Ook andere leuke weetjes interesseren ons: van wie waren de wagens? Wie zat erop? Wie versierde de wagens?

Je vindt de foto's op de speciale fotopagina Bevrijdingsstoet Korbeek-Lo 1945 (Google photos)

Ook in Lovenjoel werd een bevrijdingsstoet georganiseerd, op 7 juli 1945. Deze unieke documenten werden 25 jaar geleden verzameld door Julien Piron, die daarover een boek uitgaf dat helaas niet meer te koop is. Wij publiceren we hieronder een aantal foto's uit het boek, die we kregen van de familie Piron en van Hubert Rector uit Lovenjoel.

Deze foto's vind je op de speciale fotopagina Bevrijdingsstoet Lovenjoel 1945 (Google photos)

Je kan inzoomen op elke foto. Indien je mensen herkent of andere zaken wil melden, neem contact op met liebrecht.salen@telenet.be of pol.vanden.bempt@telenet.be. (gelieve wel de correcte naam van de foto en locatie te vermelden in uw boodschap).

Over andere stoeten in Bierbeek en Opvelp hebben we geen enkele documentatie noch foto's gevonden. Indien iemand hierover beschikt, mag hij of zij altijd contact opnemen met de Werkgroep Oorlog&Vrede. Dank bij voorbaat.

Liebrecht Salen, namens de werkgroep Oorlog&Vrede