Tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 zijn er op het grondgebied van Bierbeek (Bierbeek-Korbeek-Lo, Lovenjoel en Opvelp) enkele vliegtuigen gecrasht of hebben een noodlanding moeten maken. De werkgroep is op zoek naar getuigenissen, foto's of andere relieken van deze incidenten.
1. Op 15 mei 1940 werd een verkenningstoestel Westland Lysander van het 13de squadron RAF tijdens een verkenningsvlucht over de Dijle-linie, neergeschoten door een Duits jachtvliegtuig. De Lysander stortte neer in Meerdaalwoud op enkele meters van de Limietendreef. Beide inzittenden kwamen om: Pilot officer A.C. Ollerenshaw (Nieuw-Zeeland) en boordschutter C.F. Lucas (Groot-Brittannië). Ze liggen begraven op het Stadskerkhof van Leuven.
2. In juni 1940 maakte een Duits vliegtuig Fieseler Storch een noodlanding op het veld tussen de Lindeboom (Middelbosstraat) - Sint-Hilariusgat en het centrum van Bierbeek.
2. Op 6 oktober 1940 keerde een Duitse Dornier 17 Z-2 zwaar gehavend terug van een bombardement (Slag om Engeland) naar zijn basis te Beauvechain. Het toestel stortte op een paar kilometer van zijn thuisbasis neer in het Meerdaalwoud. Over de juiste plaats bestaat er nog onduidelijkheid. De vier inzitenden kwamen om: Lt. Ernst Berghahn (piloot), Erich Dankenbring (waarnemer), Theodore Wellmann (radio) en Heinrich Scheibeler werden begraven op het Duits militair kerkhof van Lommel.
4. In de nacht van 27 op 28 mei 1944 voerde de RAF een bombardement uit op het legerkamp van Beverlo (Leopoldsburg). In die periode werden vooral spoorwegknooppunten en logistieke basis van de Duitsers gebombardeerd. Tijdens de terugvlucht naar hun basis Leeming werd de Halifax III LW 365 ZL-W van het 427ste Squadron RCAF beschoten door een vliegtuig van de Duitse nachtjacht. Het geallieerd vliegtuig kwam brandend neer ter hoogte van de Groenstraat te Lovenjoel. De zeven inzittenden kwamen hierbij om het leven: Benjamin C. Scobie (Canada - piloot), Norman G. Nahu (Canada – bommenrichter), James Henry Rudge (GB - boordwerktuigkundige), Thomas John Whiteside (GB – schutter), Gerard Frederich Vinett (Canada – schutter) en Joseph Jacques B. Cardinal (Canada- schutter). De navigator Allan G. Smith (Canada) sprong nog uit het brandend vliegtuig, maar kwam met ongeopende parachute terecht in een veld langs de Weterbeekstraat in Bierbeek. Landbouwers uit Lovenjoel werden door de Duitse bezetter opgevorderd om de wrakstukken weg te voeren. De inzittenden werden eerst begraven op het toenmalig kerkhof van Lovenjoel en later herbegraven op de Britse oorlogsbegraafplaats van Heverlee.
5. Op 4 december 1944 (de oorlog was hier al ten einde) maakte een Spitfire type F.Mk.IX C omstreeks 16.30 u. een noodlanding op het veld (Broekeveld) ter hoogte van de Latstraat (op de grens tussen Pellenberg, Lubbeek, Lovenjoel en Vertrijk). Deze Spitfire werd gevlogen door de Tsjechische squadron leader Jiri Hartman (310de Squadron) met als thuisbasis North Weald (Essex – Engeland). Op 4 december begeleidden de Spitfires van het 310de Squadron 120 Lancasters voor een bombardementsopdracht op Oberhausen in Duitsland. De piloot werd dezelfde dag geëvacueerd, het wrak van het toestel bleef nog tot begin 1945 in het veld liggen en werd toen ontmanteld.
Meer info over de verschillende ongevallen volgt hieronder.
Wij zijn nog op zoek naar nieuwe getuigenissen over deze crashes of over eventuele andere ongevallen met vliegtuigen. Weet u meer, heeft u misschien nog relicten van deze ongevallen, vertel het ons a.u.b.