Herdenkingsmonument Lovenjoel

In Lovenjoel werden twee extra plakkaten verticaal gehangen aan het bestaande oorlogsmonument.

Hierop staan de volgende namen vermeld:

  • PIETTE René, geboren in Lovenjoel in 1916, werd dodelijk gewond in de gevechten bij de inval van de Duitse troepen, waarschijnlijk in de buurt van Tienen tussen 13 en 15 mei 1940. Hij werd overgebracht naar Blauwput (Kessel-Lo) waar hij een voorlopig graf kreeg.
  • DEROOST Julia, geboren in Lovenjoel op 21 februari 1911, woonde in Lovenjoel in de Stationsstraat. Zij werd dodelijk getroffen bij een aanval van geallieerde vliegtuigen op een trein in het station van Lovenjoel op 21 mei 1944.
  • WOUTERS Jules, geboren op 20 augustus 1907 in Bierbeek, woonde met zijn gezin in Lovenjoel. Hij werd als lid van het verzet door de Duitsers aangehouden en op konvooi gezet van 19 juni 1944 naar Buchenwald. Hij werd tewerkgesteld in het kamp Mittelbau-Dora (bouw V2-raketten) in kamp Ellrich (kampnummer 60088) en overleed er op 14 november 1944.

Onze werkgroep vond nog andere slachtoffers:

  • Bij een beschieting van een trein met vluchtelingen uit Luik op 11 mei 1940 waren 3 dodelijke slachtoffers en verschillende gewonden te betreuren: het waren Victor Boonen, 11 jaar, uit Chenée en Henri Joseph Klein, 28 jaar, uit Luik en Joseph Pauchenne, 16 jaar oud, uit Bressoux. Van dit voorval vinden we een verslag in de dagboeken van de Zusters van Liefde, die in het psychiatrisch ziekenhuis Salve Mater werkten en de eerste gewonden opvingen. Op 22 mei overleed ook Julien Souka, 58 jaar oud, uit Cerexhe-Heuseux ten gevolge van zijn verwondingen in Lovenjoel.
  • Rosalie Van Veeckhoven, 49 jaar, uit Lovenjoel werd gedood op 1 mei 1944 aan het station van Leuven.
  • Verzetsman Albert Vercammen, geboren in 1915 in Lovenjoel werd standrechtelijk gefusilleerd in Kumtich op 7 september 1945.
Meer lezen

Over de slachtoffers van de vliegtuigcrash van een Canadese bommenwerper in Lovenjoel, lees op deze website het dossier hierover.

 

Liebrecht Salen, voor de werkgroep Oorlog & Vrede