Slachtoffers WO II in Bierbeek

Ook de Tweede Wereldoorlog maakte in Bierbeek slachtoffers. Een aantal van hen staan op de monumenten vermeld, anderen niet. Laat ons alle slachtoffers van deze oorlog herdenken.

Burgerslachtoffers

Bij het begin van de oorlog, op 11 mei 1940, werd in Lovenjoel een trein met vluchtelingen gemitrailleerd door Duitse vliegers. Er vielen 3 dodelijke slachtoffers en verschillende gewonden. Van dit voorval vinden we een verslag in de dagboeken van de Zusters van Liefde, die het psychiatrisch ziekenhuis Salve Mater bestuurden en de eerste gewonden opvingen. In de overlijdensregisters van Lovenjoel noteren we de volgende dodelijke slachtoffers:

 • Joseph Fauchenne, 16 jaar oud, uit Bressoux (prov. Luik)
 • Victor Boonen, 11 jaar oud, uit Chenée (prov. Luik)
 • Henri Joseph Klein, 28 jaar oud, uit Luik
 • Op 22 mei overleed ook Julien Souka, 58 jaar oud, uit Cerexhe-Heuseux (prov. Luik) ten gevolge van zijn verwondingen in Lovenjoel

Op 12 mei viel ook een Bierbeeks slachtoffer in Leuven, bij het bombardement aan de Tiensesteenweg in Leuven: Frans Richard Vanderveren, 37 jaar oud. Hij was als elektricien bezig met herstellingen na het zware bombardement van de dag voordien. Vanderveren was een bekende figuur in Bierbeek want voorzitter van de voetbalploeg Hoger Op Bierbeek. Zijn naam staat vermeld op het monument in Bierbeek.

Naar aanleiding van het XX-ste konvooi van de Dossin-kazerne naar Auschwitz (21 april 1943) viel er ook een dode te betreuren in Korbeek-Lo: de 13 jarige Eva Resler vond daar de dood bij haar poging om samen met haar broertje te ontsnappen uit de treinwagon. Meer hierover kan je lezen hieronder.

In april-mei 1944 intensifieerde de geallieerde luchtmacht haar bombardementen op spoorwegen en spoorwegknooppunten ter voorbereiding van de landing in Normandië. Ook toen vielen enkele slachtoffers te betreuren:

 • Rosalie Van Veeckhoven, 49 jaar, uit Lovenjoel werd gedood op 1 mei 1944 aan het station van Leuven
 • Eduard Van Steenwegen, 37 jaar en zoontjes Jules (7 jaar) en Roger (6 jaar) uit Bierbeek afkomstig, werden gedood op 12 mei 1944 in een schuilkelder in Leuven
 • Julia Deroost, 33 jaar, werd in Lovenjoel gedood door een verdwaalde kogel bij een aanval op het station van Lovenjoel op 21 mei 1944 (haar naam is vermeld op het oorlogsmonument)

Meer informatie hierover vind je in een aparte file hieronder.

Burgers actief in het verzet

Tal van mensen in onze gemeenten waren actief in het verzet tegen de bezetter. Het hele arrondissement Leuven telde het meest verzetslui boven de taalgrens. Een aantal onder hen werd opgepakt, sommigen overleefden het niet. Laat ons gedenken:

 • Desiré De Coster, geboren in 1897 uit Bierbeek; hij kwam om in het kamp van Sachsenhausen in mei 1945
 • August Goemans, geboren in 1894 in Bierbeek, gemeentesecretaris; hij kwam om bij de dodenmarsen uit het kamp van Dora in mei 1945
 • Jules Wouters, geboren in 1907 in Lovenjoel; hij kwam om in het kamp van Dora - Ellrich in november 1944
 • Alfred Daniëls, geboren in 1922 in Opvelp; hij kwam om in het kamp van Hummelsheim in mei 1945

Hun namen staan vermeld op de monumenten in hun gemeenten.

Soldaten

Tijdens de 18-daagse veldtocht bij het begin van WO II vielen 2 soldaten uit Opvelp en Lovenjoel:

 • Vital Vandereycken, geboren in 1902 in Opvelp, gesneuveld op 13 mei 1940 in Huizingen
 • René Piette, geboren in 1916 in Lovenjoel, gesneuveld op 23 mei 1940 in Grimde

Hun namen staan vermeld op de monumenten in Opvelp en Lovenjoel.

Er zijn ook een aantal vliegeniers die het leven lieten bij de crashes van hun vliegtuig op Bierbeeks grondgebied:

 • Bij de crash van een RAF Lysander op 15 mei 1940 vielen 2 slachtoffers : pilot officer A.C. Ollerenshaw (Nieuw-Zeeland) en boordschutter C.F. Lucas (Groot-Brittannië). Zij werden begraven op het stedelijk kerkhof in Leuven.
 • Bij de crash van een Dornier van de Luftwaffe op 6 oktober 1940 vielen 4 slachtoffers: Lt. Ernst Berghahn, Erich Dankenbring, Theodore Wellmann en Heinrich Scheibeler (begraven op het Duits militair kerkhof van Lommel).
 • Bij de crahs van een RCAF Halifax op 28 mei 1944 vielen 7 slachtoffers: pilot officer Benjamin C. Scobie (Canada), Norman G. Nahu (Canada), James H. Rudge (GB), Thomas J. Whiteside (GB), Gerard F. Vinett (Canada), Joseph Jacques B. Cardinal (Canada) en Allan G. Smith (Canada). Zij werden herbegraven op het militair kerkhof in Heverlee.

Meer hierover op een aparte pagina over de vliegtuigcrashes.

Monumenten

Omdat oudstrijders uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog actief waren in dezelfde vereniging, werden de gesneuvelden, verzetslui en burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vaak toegevoegd aan het al bestaande monument. In Bierbeek koos men ervoor om een apart monument op te richten, onderaan de kerkhofmuur op het Dorpsplein. In Opvelp werd een tweede monument opgericht het vroegere dorpsplein (waar nu de Velpe staat). Nu is er een nieuwe plaats gevonden op de parking van de nieuwe kleuterschool aan de Hoegaardsesteenweg. In Lovenjoel werd een nieuw plakkaat gebeiteld dat op het 'oude' monument bevestigd werd. En in Korbeek-Lo vonden we geen sporen terug van de gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Liebrecht Salen