Monumenten WO II

Ook na de Tweede Wereldoorlog werden herdenkingsmonumenten opgericht.

Omdat oudstrijders uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog actief waren in dezelfde vereniging, werden de gesneuvelden, verzetslui en burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vaak toegevoegd aan het al bestaande monument.

In Bierbeek koos men ervoor om een apart monument op te richten, onderaan de kerkhofmuur op het Dorpsplein. In Opvelp werd een tweede monument opgericht, dat altijd voor het monument van de Eerste Wereldoorlog gestaan heeft en sinds enkele jaren een nieuwe plaats gevonden heeft op de parking van de nieuwe kleuterschool aan de Hoegaardsesteenweg. In Lovenjoel werd een nieuw plakkaat gebeiteld dat op het 'oude' monument bevestigd werd. En in Korbeek-Lo vonden we geen sporen terug van de gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Naar aanleiding van de tentoonstelling over vliegtuigcrashes verscheen ook een hommage aan 7 burgerslachtoffers afkomstig uit onze gemeenten: Rosalie Van Veekchoven en Julia Deroost uit Lovenjoel, Roger Vanderveeren, Edouard Vansteenwegen en zoontjes Jules en Roger uit Bierbeek en de uit Korbeek-Lo afkomstige 'Sinjoor' Jules Seldeslachts.

Een aparte plaats krijgt Eva Resler, een joods meisje dat in Korbeek-Lo stierf, nadat zij uit de trein van het XXste konvooi gesprongen was samen met haar broertje.

Liebrecht Salen