Slachtoffers WO II in Bierbeek

Ook de Tweede Wereldoorlog maakte in Bierbeek tal van slachtoffers. Niet alle slachtoffers staan op de monumenten vermeld. Laat ons alle slachtoffers van deze oorlog herdenken.

Burgerslachtoffers

Bij het begin van de oorlog, op 10 mei 1940, bestookte de Duitse Luftwaffe de stationsomgeving van Leuven. Korbeek-Lo, dat zich toen uitstrekte tot aan de spoorweg (nu Heverlee) telde verschillende slachtoffers. Ook stierven nog een aantal mensen de dagen nadien. Dit zijn de doden uit Korbeek-Lo die vermeld staan in de overlijdensregisters:

 • Florent Ruelens, 10 jaar oud, stierf in Leuven op 10 mei aan de Tiense Poort
 • Henri Toison, 75 jaar oud, stierf in Leuven op 10 mei aan de Tiense Poort
 • Michel Maes, 35 jaar oud en zijn echtgenote Maria Stefania Bracke, 32 jaar oud, stierven op 10 mei aan de Tiense Poort
 • Ludovicus Waeckens, 70 jaar oud, werd op 10 mei gevonden in het puin van een gebombardeerde woning op de Tiensevest
 • Albert Kesteman, 47 jaar oud, woonachtig in Aalst, stierf op de Tiensesteenweg op 12 mei
 • Thérèse Sevenants, 62 jaar oud, woonachtig in Heverlee, stierf in de Groenstraat op 11 mei
 • Guillaume Bullekens, 83 jaar oud, een gepensioneerd arbeider, stierf op 15 mei in de tuin van zijn woning

Op 11 mei 1940 werd in Lovenjoel een trein met vluchtelingen gemitrailleerd door Duitse vliegers. Er vielen 3 dodelijke slachtoffers en verschillende gewonden. Van dit voorval vinden we een verslag in de dagboeken van de Zusters van Liefde, die in het psychiatrisch ziekenhuis Salve Mater werkten en de eerste gewonden opvingen. In de overlijdensregisters van Lovenjoel noteren we de volgende dodelijke slachtoffers:

 • Joseph Pauchenne, 16 jaar oud, uit Bressoux (prov. Luik)
 • Victor Boonen, 11 jaar oud, uit Chenée (prov. Luik)
 • Henri Joseph Klein, 28 jaar oud, uit Luik
 • Op 22 mei overleed ook Julien Souka, 58 jaar oud, uit Cerexhe-Heuseux (prov. Luik) ten gevolge van zijn verwondingen in Lovenjoel

Op 12 mei 1940 viel ook een Bierbeeks slachtoffer in Leuven, bij het bombardement aan de Tiensesteenweg in Leuven: Frans Richard Vanderveren, 37 jaar oud. Hij was als elektricien bezig met herstellingen na het zware bombardement van de dag voordien. Vanderveren was een bekende figuur in Bierbeek want voorzitter van de voetbalploeg Hoger Op Bierbeek. Zijn naam staat vermeld op het monument in Bierbeek.

Wij hebben ook kunnen uitzoeken dat er drie mensen uit Korbeek-Lo stierven 'op de vlucht'. Volgende mensen zijn toen overleden:

 • Ghislaine Antoinette Tits, 46 jaar oud, woonachtig in Korbeek-Lo, stierf op 16 mei in Brussel
 • Julien Vrancken, bijna 18 jaar oud, woonachtig in Korbeek-Lo, stierf op 20 mei bij het bombardement op Abbeville (Frankrijk)
 • Anna Segers, 78 jaar oud, woonachtig in Korbeek-Lo, stierf op 28 mei in Beveren-aan-de Leie

Ook in de Opvelpse overlijdensregisters vonden we 2 overledenen 'op de vlucht:

 • Joanna Pelagie Pierre, 94 jaar oud, uit Opvelp, overleden op 21 mei 1940 in Harelbeke
 • Victor Bonaventuur De Coster, 42 jaar oud, uit Opvelp, overleden op 24 mei 1940 in Brussel

In de overlijdensakten van Korbeek-Lo vonden we ook nog de akte uit 1946. Hierin wordt het overlijden aangegeven van August Cyrille Ballieu, 35 jaar oud uit Korbeek-Lo, officier bij de Belgische koopvaardijvloot. Hij zou op 8 januari 1941 'ergens ter zee' overleden zijn.

Vanaf 1941 begonnen de transporten van Joodse inwoners van de Mechelse Dossin-kazerne naar Auschwitz. Bij het enige transport dat ooit gestopt werd door het verzet, het XXste konvooi in de nacht van 21 april 1943 viel er ook een dode te betreuren in Korbeek-Lo: de 13-jarige Eva Resler uit Brussel vond daar de dood bij haar poging om samen met haar broertje te ontsnappen uit de treinwagon. Meer hierover kan je in een apart dossier lezen hieronder.

In april-mei 1944 intensifieerde de geallieerde luchtmacht haar bombardementen op spoorwegen en spoorwegknooppunten ter voorbereiding van de landing in Normandië. Ook toen vielen enkele slachtoffers te betreuren:

 • Rosalie Van Veeckhoven, 49 jaar, uit Lovenjoel werd gedood op 1 mei 1944 aan het station van Leuven
 • Eduard Van Steenwegen, 37 jaar en zoontjes Jules (7 jaar) en Roger (6 jaar) uit Bierbeek afkomstig, werden gedood op 12 mei 1944 in een schuilkelder in Leuven
 • Julia Deroost, 33 jaar, werd in Lovenjoel gedood door een verdwaalde kogel bij een aanval op het station van Lovenjoel op 21 mei 1944 (haar naam is vermeld op het oorlogsmonument)

Meer informatie hierover vind je in een aparte file hieronder.

Burgers actief in het verzet

Tal van mensen in onze gemeenten waren actief in het verzet tegen de bezetter. Het hele arrondissement Leuven telde de meest verzetslui boven de taalgrens. Een aantal onder hen werd opgepakt, sommigen overleefden het niet. Laat ons gedenken:

 • Desiré De Coster, geboren in 1897 uit Bierbeek; hij kwam om in het kamp van Sachsenhausen op 6 januari 1945
 • August Goemans, geboren in 1894 in Bierbeek, gemeentesecretaris; hij kwam om bij de dodenmarsen uit het kamp van Dora in april 1945
 • Jules Wouters, geboren in 1907 in Lovenjoel; hij kwam om in het kamp van Dora - Ellrich op 14 november 1944
 • Albert Vercammen, geboren in 1915 in Lovenjoel; hij werd standrechtelijk gefusilleerd in Kumtich op 7 september 1945
 • Carolus Felix Vanoversteyns, geboren in 1914 in Korbeek-Lo; hij kwam om in het kamp van Dora-Ellrich op 14 februari 1945
 • Albert Stainier, geboren in 1900 in Mont-St-Guibert; hij was luitenant bij de parachutisten en actief bij de inlichtingendienst Brave; hij werd op 2 april 1942 terechtgesteld in Hechtel (de straat waar hij woonde - momenteel in Heverlee - is naar hem genoemd)
 • Alfred Daniëls, geboren in 1922 in Opvelp; hij kwam om in het kamp van Hummelsheim op 25 mei 1945

Hun namen staan vermeld op de monumenten in hun gemeenten (behalve deze van Korbeek-Lo).

Soldaten

Tijdens de 18-daagse veldtocht bij het begin van WO II vielen 3 soldaten uit onze dorpen:

 • Vital Vandereycken, geboren in 1902 in Opvelp, gesneuveld op 13 mei 1940 in Huizingen
 • René Piette, geboren in 1916 in Lovenjoel, gesneuveld op 23 mei 1940 in Grimde
 • François Vangramberen, geboren in 1904 in Hoegaarden, gesstorven aan zijn verwondingen op 14 juni 1940 in Brugge

Hun namen staan vermeld op de monumenten in Opvelp en Lovenjoel.

Er zijn ook een aantal vliegeniers die het leven lieten bij de crashes van hun vliegtuig op Bierbeeks grondgebied:

 • Bij de crash van een RAF Lysander op 15 mei 1940 vielen 2 slachtoffers : pilot officer A.C. Ollerenshaw (Nieuw-Zeeland) en boordschutter C.F. Lucas (Groot-Brittannië). Zij werden begraven op het stedelijk kerkhof in Leuven.
 • Bij de crash van een Dornier van de Luftwaffe op 6 oktober 1940 vielen 4 slachtoffers: Lt. Ernst Berghahn, Erich Dankenbring, Theodore Wellmann en Heinrich Scheibeler (begraven op het Duits militair kerkhof van Lommel).
 • Bij de crahs van een RCAF Halifax op 28 mei 1944 vielen 7 slachtoffers: pilot officer Benjamin C. Scobie (Canada), Norman G. Nahu (Canada), James H. Rudge (GB), Thomas J. Whiteside (GB), Gerard F. Vinett (Canada), Joseph Jacques B. Cardinal (Canada) en Allan G. Smith (Canada). Zij werden herbegraven op het militair kerkhof in Heverlee.

Meer hierover op een aparte pagina over de vliegtuigcrashes.

Monumenten

Omdat oudstrijders uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog actief waren in dezelfde vereniging, werden de gesneuvelden, verzetslui en burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vaak toegevoegd aan het al bestaande monument.

In Bierbeek koos men ervoor om een apart monument op te richten, onderaan de kerkhofmuur op de Dorpsstraat.

In Opvelp werd een tweede monument opgericht het vroegere dorpsplein (waar nu de Velpe staat). Nu is er een nieuwe plaats gevonden op de parking van de nieuwe kleuterschool aan de Hoegaardsesteenweg.

In Lovenjoel werd een nieuw plakkaat gebeiteld dat op het 'oude' monument bevestigd werd.

In Korbeek-Lo besliste de gemeenteraad in 1946 om de namen van de slachtoffers te laten graveren in het oorlogsmonument, maar daar is geen spoor van terug te vinden...

Liebrecht Salen