Herdenkingsmonumenten Tweede Wereldoorlog

Ook de Tweede Wereldoorlog maakte in Bierbeek tal van slachtoffers. Niet alle slachtoffers staan op de monumenten vermeld. Laat ons alle slachtoffers van deze oorlog herdenken.

Omdat oudstrijders uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog actief waren in dezelfde vereniging, werden de gesneuvelden, verzetslui en burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vaak toegevoegd aan het al bestaande monument.

In Bierbeek koos men ervoor om een apart monument op te richten, onderaan de kerkhofmuur op de Dorpsstraat.

In Opvelp werd een tweede monument opgericht het vroegere dorpsplein. Nadien werden beide monumenten herplaatst op de parking van de nieuwe kleuterschool, met de rug naar de schuur van de pastorie, aan de Hoegaardsesteenweg.

In Lovenjoel werd een nieuw plakkaat gebeiteld dat op het 'oude' monument bevestigd werd.

In Korbeek-Lo liet de gemeenteraad de namen van de slachtoffers graveren op een horizontale plaat, die toegevoegd werd op het oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog.

Daarenboven is er ter hoogte van het vroegere station van Korbeek-Lo het vredesmonument 4peace, dat herinnert aan de ontsnapping van 33 mensen en de dood van 4 mensen uit het XXste konvooi van Mechelen naar Auschwitz in de nacht van 19 en 20 april 1943.

Liebrecht Salen