De noodlanding van een Fieseler Storch 19 mei 1940

Op zondag 19 mei 1940 maakte een Duits eenmotorig verkenningsvliegtuig een noodlanding in een veld in de buurt van de lindeboom aan de Middelbosstraat. Het werd opgejaagd door een geallieerd vliegtuig en zwarte rook uit de motor bevestigde een ernstige beschadiging. Hierdoor werd de piloot gedwongen om het toestel aan de grond te zetten.

Een bivakkerende Duitse eenheid in een weide langs de Opvelpsestraat was getuige van het ongeval. Het verkenningsvliegtuig maakte een wijde bocht langs de kerktoren van Bierbeek en voerde een geforceerde landing uit ter hoogte van Sint-Hilariusgat. Toen het vliegtuig de grond raakte, sloeg het overkop door de licht verhoogde berm langs de veldweg. Het kwam op zijn rug te liggen, motor en schroef braken af en lagen enkele meters van het toestel verwijderd.

De twee Duitse bemanningsleden werden gekwetst aan het hoofd maar konden op eigen houtje het wrak ontvluchten. Zij werden voor verzorging naar de hoeve van de familie Christens gebracht en door de Duitse troepen afgevoerd.

Op basis van getuigenissen moet de datum en omstandigheden van de crash waarschijnlijk correct zijn. Over het type is men niet zeker, waarschijnijk ging het over een Fieseler FI 156 'Storch' (Duits voor ooievaar). Dit kleine verkenningsvliegtuig was een hoogdekker en kon opstijgen en landen op terreinen ter grootte van een voetbalveld. Het werd vooral ingezet voor volgende opdrachten: vuurleiding voor artillerie (vlakbij het front), verkenningsvluchten op korte afstand, verbindingsvluchten tussen het hoofdkwartier en de eenheden en vervoer van gekwetsten. Het vloog maximum 175 km/u, had een beperkte actieradius en was uitgerust met 1 mitrailleur. Afhankelijk van de opdracht had het 2 of 3 bemanningsleden aan boord.

Over deze crash, ook al omwille van de betrekkelijk kleine schade, weten we weinig. Feit is dat vele jonge Bierbekenaars zich rond het wrak verdrongen maar weggejaagd werden door de Duitse soldaten. Het vliegtuig bleef nog enige tijd in het veld liggen en werd ‘deskundig’ ontmanteld door de omwonende Bierbekenaren.

Zijn er nog getuigenissen over dit voorval? Vertel het ons zodat we deze gebeurtenis nog beter kunnen documenteren.

Yvo Vanden Bempt