Gedenkplaats Eva Resler

In de doodlopende steeg ten Noorden van de spoorweg, die vroeger leidde naar het afgebroken station van Korbeek-Lo, staat een kleine gedenkplaats ter herinnering aan Eva Resler, slachtoffer van de Holocaust.

De 'Endlösung'

Op 20 januari 1942 werd in Villa Marlier aan de Wannsee in Berlijn de aanzet gegeven tot een van de vreselijkste episodes uit de wereldgeschiedenis. 15 nazi-kopstukken beslisten toen tot de industriële genocide op alle Europese Joden. Dit vormde het sluitstuk ('Endlösung' betekent letterlijk 'eindoplossing') van de politiek die Adolf Hitler reeds in 'Mein Kampf' beschreven had.

Ook in de bezette landen werd deze beslissing opgevolgd. Op 11 juni 1942 gaf Adolf Eichmann het bevel om met de deportatie van Belgische Joden te beginnen. Alles bij elkaar vonden er 28 transporten plaats tussen 4 augustus 1942 en 31 juli 1944, enkele dagen voor de bevrijding. Meer dan 25.400 Joden werden naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd alsook 351 zigeuners (speciaal konvooi op 15 januari 1944).

Het XX-ste konvooi

Ergens in het museum Dossin-kazerne in Mechelen hangt een proces-verbaal van de veldwachter van Korbeek-Lo.

In de nacht van 19 op 20 april, reed een speciale trein Da.801 van Muizen naar Duitschland – richting Muizen-Leuven-Tienen-Luik. Om 0.29 u reed den trein in Korbeek-Loo voorbij. Hij was samengesteld uit ongeveer 40 HF., en geladen met Joden (sic). Na den doortocht werden zoowat overal lijken langs het spoor gevonden, o.m. te Korbeek-Loo waar een vrouwenlijk werd aangetroffen in de omstandigheden zooals aangehaald...

Dit vergeelde bladje papier vormt een belangrijke getuigenis van een unieke gebeurtenis tijdens Wereldoorlog II: in de nacht van 19 op 20 april 1943 slaagden 3 jonge verzetslui, Georges Livschitz, Robert Maistriau en Jean Franklemon, erin met een zelf geknutseld rood signaal de locomotief van het XX-ste konvooi te laten stoppen in de buurt van Boortmeerbeek. Zo kon het moedige drietal de deuren openen van een aantal wagons. Tientallen Joodse gevangenen slaagden erin om te ontsnappen, maar velen raakten ook gewond toen de Duitse soldaten begonnen te schieten. Op weg naar de Duitse grens, via Leuven, Tienen en Luik, reed de zwaar beladen trein soms erg traag en moest regelmatig halt houden. Op die manier konden in totaal 231 gevangenen ontsnappen, maar velen raakten gewond of vonden de dood.

Eva Resler

Zo ook het 13-jarig meisje Eva Resler (1930-1943). Zij woonde met haar familie in Brussel toen zij bij een razzia opgepakt werden. De hele familie werd met het XX-ste konvooi van Mechelen naar Auschwitz gevoerd. Te Korbeek-Lo had de weerstand een houtbarricade aangelegd, waardoor de trein moest afremmen. Zij kon samen met haar broer Mircea ontsnappen uit de treinwagon, maar werd geraakt door een verdwaalde kogel en bleef op de sporen achter. Door geduldig opzoekingswerk slaagde het Museum van het Belgisch-Franse Verzet erin om haar te identificeren. Het meisje werd eerst naar de boerderij van Sint-Kamillus gedragen maar daarna teruggebracht naar de spoorwegberm, waar het de ochtend nadien gevonden werd. Haar lichaam werd op 21 april 1943 begraven in een naamloos graf op het kerkhof van Korbeek-Lo. Het Museum van het Belgisch-Franse verzet nam het inititatief om een gedenkplaat aan te brengen op de plaats waar Eva het leven verloor. Diezelfde nacht werd ook Pieter Schepers, een jonge weerstander die hielp bij de verzetsactie, dodelijk gewond.

Meer info op de website van het Museum www.hbfv.be.

Ook in het boek 'Een baken in het zorglandschap' staat het relaas beschreven (het dagboek van Broeder Azarius).

Jaarlijks vindt eind april een kleine herdenking plaats aan de gedenkplaats ter hoogte van het vroegere station van Korbeek-Lo (zijstraatje Bierbeekstraat).

Meer lezen

Museum van het Belgisch-Franse Verzet : www.hbfv.be